Søndagspraten med Raymond Westberg

Med goskoa på, lite klær og en lengre oppvarming før løp er det som teller

Raymond og bak ligger Lars og Steinar (delvis skjult)
Gul løype 7.04: Raymond først og Bjørn Arild og Anders henger seg på

Gul løype 7.04: Raymond først og Bjørn Arild og Anders henger seg på

Raymond er en av de virkelig veteranene som stiller opp i løpene i Kalnesskogen. Søndagsløpene er av nyere tid, mens Torsdagsløpet har en lang tradisjon. Som Tollinspektør er det viktig med god form og høy fart på beina. Det får han gjennom alle løpene han deltar i samt mye egentrening.


Hva var det som fikk deg til å begynne med nettopp løping?
- Jeg begynte å løpe da jeg gikk på roklubben og fortsatte med det på egen hånd. Tom Sognlien fikk meg med på Torsdagsløpet tidlig på 90- tallet. Jeg var med på løpet innimellom, ikke fast sånn som i dag. Fra og med 2000-sesongen ble det ofte deltagelse i Torsdagsløpet og Borredalen hver uke.

Raymond er litt usikker på når han startet med løping, men mener at det var i 1. klasse 1974-1975 i forbindelse med at han startet med roinga. Som han for øvrig holdt på med i 3 år. Volleyball er en annen idrett og den holdt han på med i 20 år. De som har knivet med ham i løpene vet at han er lei å kvitte seg av med. - Nei, jeg gir meg ikke så lett og det er nok en av mine største styrker. Svakheter vet jeg ikke om jeg har, og ville vel heller aldri fortalt om dem her.

Rød løype 14.07: F.V Jon Ivar, Tomas og Raymond

I løp som betyr litt ekstra, forbereder du deg annerledes og legger du opp til noen spesiell taktikk før løpet?
- Må selvfølgelig ha på godskoa, så lite klær som mulig, det koker fort over, viktig med kjøling. Hater musikk på øret når jeg løper. Trenger en lang oppvarming på en god halv time.
Før løpene drikker han, spiser vanlig middag eller brødskiver, men passer på og ikke spise så mye før løpet.


Westberg hadde en knallgod sesong i 2019, og mtp. alder vel hans beste noensinne. Var jo ikke mer enn et par og tyve sekunder bak persen fra tidlig 90-tallet. Her gjelder det å finne sin egen vei til fremgang og den veien er ikke lik for alle. Mener å ha fått med meg at der er det 1000 m som har gjort ham til en bedre løper.
- Ja, stemmer bra det Bergerud. Jeg vil fortsette med opplegget mitt fra i fjor sommer som er 1000 m-intervaller hver uke. I tillegg til det flere langkjøringer, bakkeintervaller og kortintervaller.

Hva synes du om opplegget, gul, grønn og rød på omgang, og ranger hvilken løype av dem du liker best?
- Jeg synes at bytte av løyper hver søndag fungerer veldig bra. Liker grønn løype best, har fått veldig sans for den. Deretter er det gul
og så rød løype. Når vi først er inne på løypene skulle jeg ønsket at flere løp var med intervallstart. Det synes jeg er morsomt. 

Enig med Raymond at intervallstart skiller seg ut, så kanskje intervallstart hadde fungert bedre til Trippelen? I Trippelen registrerer vi passeringstider etter hver avsluttet løype. Hadde ikke vært noe problem med intervallstart i Trippelen om kun brutto passeringstider ble notert ned.

Grønn løype 26.05

På 90-tallet dalte antall deltagere og det fortsatte å dale langt inn på 2000-tallet. Mellom 2005 og 2009 kunne det være så få med som under 5 deltagere. En seier i de løpene er uansett en seier. Kan jo nevne at i 2007 vant han 13 løp.

De seierne nevner han aldri, men om den mosegrodde 21:07 fra 1992 har vi hørt før. 🙂 Vel, nå mener han selv at det er hans beste løp i karrieren og da må vi jo tro ham på det.

Sliter med knærne er det mange løpere som har gjort og gjør. Raymond også inne i mellom, men klarte seg ganske bra i fjor tross større treningsmengder. Som gode mentorer trekker han frem Tom Pedersen og Tom Sognlien. Hobbyer og interesser utenom løpingen er turer med familien, huset, fiske og langrenn.

Noen spesielle mål for 2020. Andre løp du vil delta i? - Sette pers i samtlige løyper, var veldig nærme samtlige løyperekorder i fjor høst. Det blir løp i Luxembourg i slutten av april - Urban Trail Running - sammen med Helge og forhåpentligvis i Teplice i september. (Nå er jo intervjuet gjort i 2019 og mye har forandret seg etter det. Er vel store muligheter for at de løpene vil bli avlyst

Med det vil jeg takke Raymond for praten og ønsker lykke til i år.