Søndagspraten med Alf-Martin Nygård

Rød løype 15. september

Alf-Martin ser man ofte i Kalnesskogen sammen med Noreng og Baustad. Tre forholdsvis jevngode løpere som drar god nytte av hverandre. I blant med Kristoffersen og Steen. En meget sterk fjorårs sesong for han perset jo i alle løypene med bla. 1:17 i gul løype.

Noen spesielle som imponerte deg i fjor? - Mange, eller egentlig alle som stiller til start imponerer meg, både de som løper fort og kommer på øverste del av resultatlistene, og de som kommer på nedre del av listene. Skal jeg trekke fram en prestasjon i Søndagsløpet som har imponert meg så må det være Baustad sitt løp  på 50:07 i rød løype 🙂


-I Torsdagsløpet (blå løype) må jeg jo trekke fram som imponerende at Lars brøt 22-grensa, i og med at jeg ikke klarte det selv. Den utrolige formstigningen Knut Willy Steen hadde i løpet av høsten er også meget imponerende.

Tidligere, altså før 2019 så jeg ofte Alf-Martin under løpene, men da han i dag holder et høyere nivå enn meg er det som regel kun før og etter løpene jeg ser ham. Det jeg kan minnes er en løper som ikke åpnet over evne, men hadde en kontrollert åpning. Selv mener han at utholdenheten er hans styrke og det at han kan løpe langt i jevn fart, mens han ser på høy toppfart som sin svakhet. Er heller ikke så glad i å presse seg så det gjør vondt som han burde.

Forbereder du deg spesielt foran viktige løp og hva med mat og drikke? - Jeg gjør veldig lite forberedelser før løp, det viktigste er å planlegge spisingen slik at jeg ikke spiser mindre enn to timer før start. Taktikken jeg evt. legger opp til står som regel Lars bak. Jeg pleier å si at jeg løper, Lars planlegger.🙂 Heller ikke noe hokus pokus med mat og drikke. Vanlig sunt kosthold og vann drikker jeg før løp. Evt. en smoothie eller en energibar tettere opp mot løp.

11. august i gul: Alf sammen med Raymond

Stort sett blir det bare løp på Nygård, men i oktober-desember ble det litt spinning og styrke i tillegg. I mørketiden synes han det kan være en fordel å trappe litt ned på løpingen. Tren f.eks. spinning og litt styrketrening ved siden av løpingen. Det synes i alle fall han er motiverende. 

Strava kan være kjekt å ha og lettvint å følge med på km som er løpt eller tiden vi har trent. Samme gjelder for i Polar.com og den forteller at Alf-Martin løp ca.1.200 km fordelt på 122 timer i 2019. Det gir ikke et helt riktig bilde da han en gang i blant glemte klokka og ikke fikk logga turen. Så har han ikke alltid vært flink til å logge oppvarming og nedjogging i forbindelse med løp, bortsett fra i november og desember.

Hva synes du om opplegget, gul, grønn og rød på omgang, og ranger hvilken løype av dem du liker best? - Jeg synes opplegget har fungert bra. Det viser vel oppmøtet på de forskjellige løpene også? Jeg liker alle løypene godt, men kanskje den grønne best, den har så mange fine skogspartier. Savner ellers ingenting rundt søndagsløpene. Det er så mange hyggelige mennesker, og arrangøren stiller ofte med kaker, brus og sjokolade. Kan ikke savne noe da. 

Kneet har ofte plaget Nygård, så hvis det holdt var hans mål å forbedre tidene noe samt formen foran fjorårssesongen, men det viktigste var å holde seg i omtrent samme form som høsten 2018. Begge disse målene ble innfridd. Han perset jo i alle løypene og opprettholdt treningen hele året, selv om formen var noe dalende de siste to-tre månedene, men det kaller han oppladning til neste sesong 🙂

Grønn løype 14. april

Grønn løype 14. april

Vi trener jo for en bedre helse, men tidene betyr jo også mye for bedre tider betyr bedre form. Bedre helse er helt klart det viktigste for Alf-Martin. - Ja, definitivt det viktigste med løpingen min, men som en forsker sa: "man lever kanskje lenger hvis man løper, men ikke like lenge som man bruker på løpingen, så hvis man løper for å leve lenger, må man like å løpe".


-Jeg liker å løpe, det er mye god terapi i løpingen, og så er det jo også det sosiale med løpingen som er mye verdt, og viktig for den psykiske helsen. Tidene og jaget etter perser er morsomt det også, og det skaper jo noen samtaleemner og motiverer til mer trening, men det er ikke det som teller mest.

.

Noen spesielle mål for 2020. Andre løp du vil delta i? - Målene for 2020 er først og fremst å være i form til å løpe like mye som i 2019. Har jo også lyst til å komme ned på 21-tallet i blå løype når jeg er så nærme som jeg var i høst, men perser er som sagt ikke det viktigste.


-Har ellers planer om å delta i Glommaløpet også i år, det var en veldig positiv opplevelse i 2019 og noe jeg har lyst til å gjøre igjen. Har ikke planlagt noen andre løp. 

Avslutter dagens søndagsprat med å gi en stor takk og ønsker ham lykke til i 2020, og lar Alf-Martin få siste ord: - Jeg vil takke alle som stiller opp hver gang, både løpere og arrangører, som gjør en fantastisk innsats uke etter uke. Må også få rette en ekstra takk til Lars og Baustad som drar meg ut på løpeturer jeg aldri ville dratt på alene (her tenker jeg spesielt på en søndagsmorgen, 20/10 KLOKKA 08.00, da vi løp 3xblå løype i et "vann"vittig regnvær). Det er som en venn en gang sa " på grensa til en diagnose. 🙂 

- Lykke til med sesongen 2020 til alle arrangører og løpere, gamle og nye. 

PS. Tror nok det kan komme noen kaker på bordet også i 2020.

Så lenge arrangøren stiller med kaker, brus og sjokolade savner jeg ingenting i søndagsløpene