Søndagspraten med Bjørn Åstorp

Da fotball ikke passet meg ble det å løpe i stedet

Hva var det som fikk deg til å begynne med nettopp løping?
- Vanskelig å peke på en spesiell ting. Prøvde vel flere idretter da jeg var yngre. Bla. fotball, som de fleste andre, men det var ikke noe for meg. Hadde en far som var ivrig til å løpe så det var vel han som påvirket meg mest til å begynne med det. Mitt første terrengløp var i 1978, men må vel innrømme at jeg har ikke vært like ivrig hele tiden.

Når man har holdt på med løping i 40 år, så har man vært både heldig og dyktig. Litt ivrig vil jeg nå legge til. Ja, enten liker man eller så liker man ikke å løpe og som Bjørn sier så er løp en effektiv måte å trene på. Man kan drive med løping nesten hvor som helst og når som helst, og utstyret som trengs er heller ikke dyrt. Å løpe ute i naturen liker han aller best.

Seks søndagsløp ble det på Bjørn i fjor og med søndagsløpene synes han det er greit med litt lengre distanser. At det er såpass mange med er også positivt for det gjør at tempoet blir høyere og man klarer å presse seg litt mer enn man vanligvis ville klart. Når Bjørn synes det er greit å løpe 13:00 på søndager, så fortsetter vi såklart med det.

Har du et råd til de som ønsker å få mer fart på beina? - Nei, det er jeg dårlig på. Selv løper jeg omtrent tre ganger i uka. Prøver å ta noen lengre sykkelturer om sommeren og så blir det en del sykling de 5 km til jobben stort sett hele året. Er det skiføre så blir det noen turer på ski. En gang i uken spiller jeg innebandy. Variasjon i treningen er noe jeg legger vekt på.

40 år som løper og det har jo blitt noen konkurranser. Klart at det blir vanskelig å huske sitt beste løp. Av dem han kan huske er nok Fredrikstad Blad-løpet i 1984 det som huskes best. Løpet gikk fra Stjernehallen utover mot Gansrødbukta og var 10 km langt. Tiden hans ble 39:51.

Driver du med andre idretter Bjørn? - Ja, i 1990 begynte jeg med orientering i Sarpsborg Orienteringslag. Har hatt mye glede av det, både treningsmessig og ikke minst et bra miljø.

Når jeg spør om han har noen forbilder innen idretten, så trodde jeg han skulle komme opp med noen O-navn, men den gang ei. Bjørn sier han ser opp til de som er bedre enn han selv i orientering, og legger til at det er vel egentlig de fleste.

Etter så mange år som løper har du vel slitt med diverse skader?
- Jeg har vel vært ganske heldig når det gjelder skader opp gjennom årene, men de siste 2 årene har jeg tidvis hatt litt problemer med leggen og akilles.

Satte du deg noen mål i fjor og hva har du eventuelt som målsettingen i år? - Hadde egentlig ingen mål i fjor, men er ganske fornøyd med tidene jeg oppnådde i forhold til alder og hvor lite jeg trente. I år har jeg ikke andre mål enn å klare å gjennomføre løpene. Jeg tar det ikke for gitt lenger at jeg kan holde meg skadefri.

Tiden flyr og før vi runder av skal Bjørn få det siste ord. - Da vil jeg få takke alle som bidrar i løpsmiljøet i Kalnesskogen. Den økende interessen for Torsdagsløpet og Søndagsløpet de senere årene har vært helt fantastisk. En stor takk til alle som stiller opp som tidtagere og fotografer. Og ikke minst en stor takk til de som har lagt ned så mye jobb med løypene.

Da takker jeg Bjørn for Søndagspraten og ønsker han lykke til i år.