Historikk

Løp i den gule løypa i Kalnesskogen er ikke av nyere dato, for det var i den de første torsdagsløpene gikk. Riktignok ikke i hele dagens trasé da det i gul løype gjennom tiden har vært gjort noen forandringer.

Tidligere var det vanlig under torsdagsløpene at noen valgte ulike løyper, for mens noen løp den blå løypa løp andre den gule. Etter 12. juni 2003 da Stein Westberg var eneste løper i gul løype hadde ingen løpt den i konkurranse. Den gule løypa vi løper i nå er helt ny, så tidene fra den gang er ikke sammenlignbare.

Idéen til et nytt løp/løype var min, for jeg synes det manglet noe. Selvsagt var det bra med den blå, men jeg savnet flere alternativ. En lengre løype og så var det jo plass til et løp til. Søndagene lå jo der, ubrukte og passet godt for løp. Hadde merket meg gule farger rundt omkring i skogen og fikk historien bak den. Når en løype blir liggende brakk i mange år, så gror den igjen og blir nærmest ufremkommelig. «Bløthølet» hørte jeg stadig vekk. Nei, det går ikke an å løpe der nå var det som gikk igjen da jeg spurte om det gikk å løpe der. Alt ordner seg om en løfter henda fra fanget.

I 2014 gikk jeg sammen med «to gamle gubber» med dårlig hukommelse gjennom den gule. Kort sagt hadde de glemt hvor den gikk og derfor er dagens gule litt forandret. «Bløthølet» lå jo der, men kvisten rundt og etter ble ryddet vekk. I 2016 gjorde vi noe med «Bløthølet» så der er det kun minnene igjen.

Den gule løypa er målt til 7,055 km. Variert terreng, ikke veldig teknisk krevende og medium hard.

Det første løpet i dagens løype ble arrangert 27. juli 2014 med 12 som startet og 11 som fullførte.

1. løp i gul 27. juli 2014

Den røde løypa er enda ferskere og dagens løype er det gjort flere forandringer på. Her har det vært flere «arkitekter» inne i bildet og formet den. Tom Wahlgren skal ha æren for den populære, men akk så krevende opp Galteryggen, mens Jon Ivar Tjernshaugen fant veien ned igjen.

Minst tre forandringer er gjort siden det første løpet i september 2014. Seneste forandring ble gjort før Trippelen 21. august 2016. Den blå og gule har flere partier felles, men også den røde berører de to på noen områder. Den røde løypa skiller seg allikevel vesentlig ut fra de andre da den går over et mye større område. Den har også et mer variert terreng enn de to andre og er betydelig mer krevende.

Den røde løypa er målt til 10,2 km.

1. løp i rød 7. september 2014

Det fjerde løypealternative i Kalnesskogen kom til i 2018. En grønn løype som er målt til 8877 m og går mye i urørt terreng. Noe rydding måtte til før den var klar til bruk.

Den grønne er nesten like hard som den røde og betydelig tøffere enn den gule. Ikke spesielt rask heller da det er en del røtter og mykere terreng.

Grønn løype inngår også i søndagsløpene. Det første arrangerte løpet var 9. september 2018.

Ved siden av at den gule, grønne og røde løypa er fine trenings- og turløyper, så arrangeres det løp hver søndag i disse i sommerhalvåret. Hver løype løpes hver 3. uke. Regn også inn Trippelen og SuperTrippelen som begge arrangeres én gang i året.

1. løp i grønn 9. september 2018

Siste tilskudd til løypene i Kalnesskogen er den rosa i 2019. Rosa Runden er målt til 2560 m. Dette femte alternativet inngår ikke i søndagsløpene, men kan av og til inngå i en konkurranse og da gjerne midt i uken.

Tanken med den var som det var med den grønne å utnytte noen av alle de stiene som går på kryss og tvers. Mye rydding måtte til da den går over 2 myrer. En del røtter, en god del svinger og for det meste på mykt underlag.

Med fire løyper med felles start og mål har Kalnesskogen nå noen flere alternativer å velge mellom. Med tiden kommer det kanskje et fjerde og femte alternativ, og først hvis det kommer lys til området vil alt bli komplett.