Søndagspraten med Henrik Lund Raagaard

Etter en knallgod 2018-sesong satses det minst like mye i år!

Henrik har ca. 200 meter til postkassa og begynner man å løpe i stedet for å gå etter posten, så kan det være starten på noe nytt og spennende. Det var slik Henrik kom i gang med løpingen og han synes det gikk greit. Fikk etter hvert lyst til å prøve seg i Borredalen Rundt og som han sier "ble nesten helt sist". Likte det svært dårlig og begynte da å løpe mer, noe som gav resultater.

Henrik begynte ikke med løping før han var 69 år. Det var høsten 2013 da han deltok i Borredalen Rundt for første gang og tiden lå på 33-34 min. Borredalen Rundt har en lang tradisjon og da man bor kun 1 km unna er det jo ikke unaturlig at debuten blir der. Løypa for øvrig går i et terreng som han eier. I 2016 meldte han seg inn i Fredrikstad Idrettsforening (FIF). Da ble det mer system i treningen og resultatene ble bedre.

Hva liker du ved løping som idrett? - Løping utfordrer kropp og sjel, og klarner tankene.

Henrik debuterte først i fjor i løpene i Kalnesskogen med løp i blå, gul og grønn. Den røde fikk han ikke prøvd seg i, men det vil han jo få muligheten til i år. Det ble 30 løp i blå, tre i gul og et løp i grønn. Med søndagsløpene liker han spesielt godt at de er litt lengre og det blir en utfordring.

Har du et råd til de som ønsker å få fart på beina i nettopp løpene på søndag? - Lette løpesko har forbedret tidene mye. Trener intervall, og lengre treningsløp som følger FIF gruppa. Trener hardt og er jeg støl i bena er jeg fornøyd.
Med det viser Raagaard som er i sin andre ungdom at man kan trene hardt, selv om man er litt oppe i åra som løper. Vel å merke om man er frisk nok til en såpass krevende idrett som løp er.

Man kommer ingen vei uten trening, men også andre ting bør være på plass. Nok hvile mellom øktene er viktig og i fjor trente Henrik 2-3 ganger i uka og det er med løpene i Kalnesskogen. Tirsdagsløpene i Borredalen Rundt kolliderer med leiren (Odd Fellow) så der ble det ikke så mange løp som ønsket. Som gårdbruker blir det naturlig nok begrenset med trening på somrene og noen løp kan han ta kun som trening.

Hva er ditt beste løp så langt, uansett konkurranse?
- Fredrikstadmarka Rundt er et løp jeg husker, og er fornøyd med 1. plass. Konkurrerte med en fra Romerike Team Runners. Han var 70 år og tok meg igjen da det var ca. 4 km igjen. Tempoet var høyt, men jeg tenkte at han skal jeg ikke slippe. Blåste i å drikke og la meg i rygg da det var sterk motvind. 2 km senere ville han ha meg til å dra, men jeg sa "orker ikke". Tenkte som Northug for å spare krefter til spurten og da det gjenstod ca. 150 meter tok jeg en sprint spurt, og seiret med 26 sekunder. Dagen etter fylte jeg 74 år og det var i fin presang å få.

Skader blant oss løpere er jo godt kjent. Selv om Henrik ikke har løpt så lenge har skader også bydd på problemer for ham. Våren 2018 var det et kne som kranglet, så da måtte han bruke krykker. Heldigvis for ham var høsten helt uten plager og sånt hjelper godt på humøret. Mot slutten av maraton var han plaget med kramper, som også hang igjen etter målgang. Tar nå magnesiumtabletter ved siden av og er bedre trent, så nå er problemene med krampe borte.

Raagaard bør være et forbilde for mange, men har han noen forbilder selv? - Har egentlig ikke det, men tar av meg hatten for 73 år gamle Vera Nystad som løper maraton på ca 3:40.

Noen hobbyer eller interesser? - Ja, jeg liker å restaurere gamle hus. 60-tall amerikanere er også noe jeg har interesse av. Kan ellers legge til planteavl korn, åkerbønner og raps.

Hva med 2018. Nådde du de målene du satte deg? - Veldig fornøyd ja, med alle løpene fra april, selv om jeg var skadet i perioder. Perset i alle løp og vunnet aldersgruppa i alle unntatt det første halvmaraton Jessheim og der jeg ble nr. 2.

Noen andre idretter enn løp er det ikke for Henrik som i ungdommen hoppet mye på ski. Nå sikter han seg inn mot en ny sesong. 5 km-løpet i Fredrikstad 31. mars er hans første og har som mål om å se 21-tallet.

Et annet mål er å løpe maraton på under 4 timer. Spør du meg så er dette to meget hårete mål 🙂 Meget mulig han klarer det etter hans sterke 23:04 i fjor i Torsdagsløpet som omregnet etter Wava-kalkulatoren gir tiden 16:14. Hvis du har glemt løyperekorden i Torsdagsløpet så er den på 16:21 (ny rekord er 15:56 i 2022).

Avslutter min samtale med å spørre Henrik hva han synes om løpene i Kalnesskogen. -Veldig fint miljø i Kalnesløpene og jeg håper å bli med videre.

Da takker jeg Henrik for Søndagspraten og ønsker han lykke til i år.